Anna - Lotte - fredagsbiograf - børnetv

::Kirsten Cenius - børneteaterskuespiller - foredragsholder::

Hver fredag i snart 25 år er de tonet frem på skærmen. Et hus, to dukker og en tilstedeværende voksen, der hedder Kirsten Cenius. Fredagsbio med Anna, Lotte og alle deres venner er blevet en institution i dansk børne-tv. Og samtidig en værdsat brik i flere generationers fælles barndomserindring.

I år er der 25-års jubilæum, og selv om flere af personerne bag programmet har været med hele vejen, så synes de stadig, at det er lige så sjovt at lave udsendelserne i dag. For grundlæggende handler det om de klassiske temaer i barndomslivet: Kammeratskab, samvær, drilleri og konfliktløsning - blot set fra to fireårige dukkers øjenhøjde.

Og det er populært i en tid med skiftende tendenser og medietrends. Hver fredag klokken 18 kigger næsten 300.000 børn og deres voksne forældre med, når skuespillerne Hanne Willumsen (Anna), Iben Wurbs (Lotte) og Kirsten Cenius trækker i deres vante roller og leverer det, de selv kalder vedkommende og underholdende dansk børne-tv.

Et år blev til mange

Men oprindelig var det slet ikke meningen at lave et program, der skulle vare i så mange år.

- Det startede tilbage i 1979, og inspirationen til programmet fik Iben og jeg gennem vores dengang treårige døtre. Og oprindelig havde vi kun planlagt at lave programmet i et år, siger Hanne Willumsen.

Men programmets enkle univers med to dukker og en voksen, som enten leger eller ser film sammen fik hurtigt de yngste med på vognen. Og siden da er der produceret adskillige programmer hvert år. Samme koncept, men undervejs er vennerne Fie, Buller og Benny blevet introduceret i det populære dukkeunivers.

Vennen Kirsten Cenius

Og så er der Kirsten. Programmets voksne karakter, som både skal være konfliktløser og dukkernes voksne legekammerat. Som kan være vred og bestemt det ene øjeblik, men som altid har tid til at se en film det næste.

- Til en start var jeg bare sådan en voksen, der kom på besøg hos Anna og Lotte. I dag vil mange børn nok mene, at jeg er deres mor, siger 60-årige Kirsten Cenius.

De mange år med de balstyriske dukker har hjulpet hende til at være mere nærværende over for børn.

- Det er vigtigt, at man er til stede hos børn. At man lytter. Og ikke mindst taler pænt til børn. Og det er det, jeg godt kan lide ved programmet. At vi tager udgangspunkt i børnene og deres verden. Det er nok også derfor, børnene stadig synes, at vi er et godt program, siger Kirsten Cenius.

Hun kan dog godt fornemme, at de programmer, der laves i dag, skal ud til en verden, som har forandret sig på de snart 25 år, der er gået.

I dag er der mere fokus på individualismen, mener hun. Og så er der kommet mange børneprogrammer til, som slet ikke tager børnene alvorligt.

- Der er kommet et skifte i mange af børneprogrammerne. Førhen var der fokus på børns indlevelsesevne - i dag handler det mange gange blot om at underholde. Og hvis jeg skal være lidt grov, så er det også smittet lidt af på Fredagsbio, siger Kirsten Cenius.

Den kritiske kage

Hun peger på, at programmet af og til har en tendens til at blive lidt overfladisk, og så savner hun gamle dage, hvor det var tilladt at vise, at man havde en klar holdning til forskellige ting i samfundet.

Hun husker blandt andet en situation, hvor hun selv havde det svært med at bage en kage i programmet, fordi ingredienserne stammede fra en færdigpakning.

- Det synes jeg var for dårligt. Et elendigt signal at sende ud til børnene. Hvis den enlige mor ikke har tid til at bage en ordentlig kage til sine børn, så må hun sgu lade være med at bruge tiden på noget andet, lyder det skarpt fra Kirsten Cenius.

Men programmet skal ikke hæve den moralske pegefinger over nogen, siger Hanne Willumsen, der sammen med Iben Wurbs skriver manuskripterne til Fredagsbio.

- Der er jeg helt uenig med Kirsten Cenius. Man er nødt til at forholde sig til hverdagen, sådan som den er for mange børn. Det, der er vigtigt, er, at man har et ordentligt samvær omkring det at bage en kage, siger Hanne Willumsen.

Om de nuværende seere til Fredagsbio også i fremtiden vil kunne sende deres egne børn hen foran skærmen til en lille halv times Fredagsbio, er uvist.

Foreløbigt er det dog sikkert, at de to populære dukker planlægger den helt store fest, når jubilæet skal fejres i de programmer, som bliver vist i efteråret.

- Jeg kan afsløre så meget, at Anna og Lotte planlægger at lave en festmenu, hvor alle vennerne er inviteret.
Så det bliver helt sikkert sjovt og festligt, griner Hanne Willumsen.
Læs mere her: Kirsten Cenius - børneteaterskuespiller - foredragsholder 

Relaterede emner:

Anna - Lotte - fredagsbiograf - børnetv
Arbejdsglædehumorist
Barndomsrapper
Borgerbetjening - stat-region-kommune - offentligt ansatte
Daruding Pittborg, businesspersonalfinanceplanning - 1914.2017
Erlingos Bonative, lateralcreativethinking
Etikette - Foredragsvirksomhed.dk
Fabionolas Dakento, leadingfemaleentrepreneur
Fleksibilitetssamarbejde - kommunikationserhvervsliv
Gak gakhumor
Governanceinsuranceforefront
Greatersalesandprofits – foredrag
Grenseflytning
Gruppemobbingterror
Gunnardos Blikington, eminenthistorian - 1918.2017
Haiti fodbold trænergerning
Henningston Bochinsky, corporatepracticesconduct - 1919.2017
:.0402.4568 - Helle Asmild - has-mb-09.:
Imageskuespiller
Janpetro Parstonides, economicconsultant
Jobbahumor
0409.0189 - Kamma Bidstrup
Kommunikationeffektforøgelse
:.0408.4106 - Lars Thodberg Bertelsen.:
Livsstilsmotion - meditationsterapi
Matlagningsinspiratör
Mediaträning - Presentationsteknik - Talarträning - Kroppsspråk
:.0407.1916 - Niels Bekkevold.:
Olpeter Petingston, marketingmusicexpert - 1912.2017
Patrickano Wilburinck
:.0405.3128 - Poul Holm Bangsgaard-phba-mb-09.:
:.0403.3751dk - Rabih Azad-Ahmad - raah-mb-09.:
Selvpræsentation - gennemslagskraft
Storytellingsværktøj
Timbertheateractors
Yatzy hyggesamvær